All

Къщата на скулптора - Идеен проект - архитектура

 

 

     Често пъти ние като архитекти сме си мечтали да проектираме нещо по-нестандартно, и често сме искали да се върнем назад в студентските години, когато преподавателите ни караха да развихрим цялото си въображение и да създадем нещо уникално, когато все още не ни се налагаше да спорим с конструктори и да влизаме в пререкания с тях за допустимите размери на някой еркер или когато все още не бяхме толкова запознати със стотиците строителни закони и норми на република България.
Може би поради тези причини, проектът който ще ви представим, би изглеждал налудничав и странен за мнозина от вас.
Това е един идеен проект на вила за почивка и отдих на швейцарски бизнесмен, чието основно хоби е правенето на скулптури и различни произведения на изкуството.
Именно тази негова страст бе нашата отправна точка и насока, в която тръгнахме при изграждането на цялостния проекта.
     Вилата е разположена в красива незастроена крайградска местност в Южна Америка, по-конкретно Уругвай. Това, което първоначално е впечатлило собственика и го е накарало да закупи парцела е едно зашеметяващо естествено езеро, в близост до което ще се разположи бъдещата жилищна сграда.
По отношение на архитектурата на вилата заложихме изцяло на изчистената форма, като основен архитектурен акцент бе плочата на първия надземен етаж.
По отношение на функцията, на първия етаж разположихме три спални и ателие за работа. На втория етаж е всекидневна с кухня и трапезария. Интересното тук е, че дневния тракт заема едва 20% от площта на плочата, останалата част е превърната във вълшебна лятна градина с огромни цветни кубове, беседка, барбекю и зашеметяващ басейн-инфинити. Голяма част от обзавеждането на вилата е съставено от уникални творби на изкуството, които възложителя е правил през годините, или е закупивал от различни точки на света.
     Изготвянето на този проект бе голямо предизвикателство и същевременно голямо удоволствие за нас. Ние сме изключително благодарни на този наш клиент за невероятната възможност която ни предостави и се надяваме колегите в Уругвай безпроблемно да осъществят в действителност всичко това.